Berea IPA artizanală își are originea în Marea Britanie, fiind creată pentru a satisface nevoile trupelor din India. Pentru a rezista la lunga călătorie către colonia britanică și pentru a o stabiliza, s-a adăugat o abundență de hamei la bere. Conținutul de alcool al berii IPA era mai mare și era destul de diferit de stilul de astăzi. Berarii au fost sfătuiți să adauge hamei suplimentar pentru a servi drept conservant natural și pentru a-i prelungi durata de valabilitate. Datorită proprietăților sale antiseptice, berea poate rezista la distanțe mari și la climatul tropical. Conținutul de alcool al berii IPA istorice, a fost de aproximativ 6,5%. Există încă controverse cu privire la motivul pentru care Berea Bow Brewery a fost un succes. Unii cred că este vorba de calitatea și conținutul de alcool mai ridicate, alții cred că posibilitatea de plată amânată.

IPA a fost reînviat mai târziu în Statele Unite în zorii revoluției berii artizanale, când Anchor Brewing a recreat stilul britanic și folosind faimosul soi de hamei american Cascade în Liberty Ale. Călătoria lungă a berii IPA artizanală continuă și astăzi și este una dintre cele mai populare și îndrăgite stiluri de bere din lume. Culoarea sa variază de la auriu la roșu miere. Spuma este groasă și cremoasă. Are un gust și o aromă puternică de citrice și fructe tropicale, în funcție de hameiul folosit, există note picante și rășinoase, de pin, precum și aroma ierbii tăiate. În funcție de stilul și malțul folosit, gustul poate fi echilibrat cu dulceață de malț și note de caramel. Conținutul de alcool variază între 5 – 10%.

Privind printr-un pahar plin de bere IPA artizanală cu un conținut de alcool mai ridicat, devine clar de ce termenul IPA sună ca o ironie subtilă.

Ce este IPA?

IPA se găsește în aproape toate stilurile de bere artizanală. Termenul „IPA” este destul de descriptiv și nu definește o categorie exactă. Ceea ce îl deosebește de modelele clasice ale categoriei, este conținutul mai mic de alcool. Cu toate acestea, gustul este echilibrat și principalele caracteristici ale stilului de bază pot fi ușor găsite. Faptul că are un conținut mai mic de alcool nu înseamnă că aroma și gustul acestuia vor lipsi. Este proaspătă și este bere, tânjind după răcoare sub razele arzătoare ale soarelui. Conținutul său de alcool este de obicei între 3 și 5%.

În zilele noastre, consumul de bere artizanală câștigă popularitate, dar de obicei se caracterizează printr-un conținut de alcool ceva mai mare. Mulți oameni cred că acest lucru garantează un profil organoleptic mai bun. Multă vreme multă lume a avut dorința de a se produce bere cu un conținut mai  scăzut de alcool, ceea ce ar infirma această noțiune. Și astfel, inspirați de oportunitatea de a bea bere la locul de muncă, a fost creată berea IPA artizanală. Ascunsă  vara într-o sticlă, berea miroase a citrice și fructe tropicale suculente. Există indicii de gutui, piersică și pepene galben, iar conținutul de alcool este de doar 3%. Dulceața malțului de grâu și a ovăzului este echilibrată de amărăciunea hameiului american. Berea IPA artizanală se potrivește bine cu salate, fish & chips, aripioare picante, friptură și carne gătită pe foc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here