Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a comunicat următoarele informații către public:

La data de 2 iulie 2024, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a dispus continuarea urmăririi penale împotriva unui deputat din Parlamentul României, sub acuzația de distrugere. În cursul zilei de azi, suspectului i-au fost aduse la cunoștință faptele pentru care este cercetat, incadrarea juridică a acestora și drepturile și obligațiile procesuale. De asemenea, a fost inițiată acțiunea penală pentru infracțiunea menționată.

Conform probatoriului administrat până în prezent, în data de 13 aprilie 2024, între orele 19:00 – 20:00, în timp ce desfășura activități de pază a unei turme de ovine în satul Gură Văii, comuna Girov, județul Neamț, inculpatul a distrus culturi de lucernă și trifoi pe o suprafață de 640 de metri. Această acțiune a provocat un prejudiciu în valoare de 5.000 lei și a afectat proprietatea unei persoane și folosința altei persoane.

Menționăm că inculpatul, în calitate de deputat în Parlamentul României, are imunitate parlamentară pentru opinii politice, conform Legii nr. 96/2006 și Constituției. Imunitatea este valabilă doar pentru voturile și opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, cu excluderea răspunderii juridice.

Deputații și senatorii pot fi urmăriți penal pentru infracțiuni care nu sunt legate de voturi sau opinii politice, conform Legii nr. 96/2006. Cu toate acestea, nu pot fi percheziționați, reținuți sau arestați fără încuviințarea Camerei din care fac parte.

Conform declarației de avere, Ciubuc a obținut venituri recente de 5.600 de euro din creșterea oilor.

Este al doilea dosar penal deschis împotriva unui deputat în ultimele zile. Marți, Parchetul a informat că Dan Vilceanu este urmărit penal pentru o altercație cu Florin Român în Parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here