În urma protestelor declanşate de acea graţiere, preşedinta Katalin Novak şi titulara Ministerului Justiţiei, Judit Varga, au demisionat, iar premierul conservator Viktor Orban a promis revizuirea Constituţiei pentru a exclude posibilitatea graţierii celor condamnaţi pentru pedofilie, relatează EFE și Agerpres.

Amendamentul constituţional adoptat acum prevede că preşedintele Ungariei nu mai are prerogativa de a dispune graţierea celor condamnaţi pentru delicte împotriva minorilor.

Parlamentul a aprobat în paralel şi o reformă legislativă ce stabileşte că delictele sexuale comise asupra persoanelor minore sunt imprescriptibile. Va fi de asemenea interzisă începând cu 1 iulie eliberarea condiţionată a persoanelor condamnate pentru astfel de delicte.

Graţierea semnată în februarie de fosta preşedintă Katalin Novak cu ocazia vizitei Papei Francisc la Budapesta a pus într-o situaţie stânjenitoare guvernul ungar, în condiţiile în care protejarea copiilor şi susţinerea familiei tradiţionale sunt repere importante ale politicii premierului Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here