Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat duminică pe insula mediteraneană Lampedusa un plan de urgență pentru a ajuta Italia să gestioneze sosirea record a migranților pe teritoriul său, relatează AFP.

Ursula von der Leyen alaturi de Georgia MeloniFoto: Cecilia Fabiano/LaPresse ceciliafabiano / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aflată în Lampedusa, Von der Leyen a detaliat un plan de ajutor în 10 puncte, menit să gestioneze situația actuală, să distribuie mai bine solicitanții de azil între țările europene și pentru a preveni repetarea episoadelor de sosiri în masă care pun o presiune semnificativă asupra capacităților logistice și administrative ale peninsulei.

BREAKING:

Von der Leyen presents the EU’s 10-point-plan for Lampedusa.

No EU naval blockade coming. Italy will have to go at it alone…

1. Reinforce support for Italy by Frontex to manage the high number of migrants to ensure registration of arrivals, fingerprinting,… pic.twitter.com/My0M30EptO

— Visegrád 24 (@visegrad24) September 17, 2023

Acesta ar trebui să combine fermitatea împotriva traficanților și facilitarea căilor legale de intrare în spațiul european pentru candidații eligibili pentru azil.

Bruxelles-ul intenționează mai întâi să intensifice asistența acordată Italiei din partea Agenției pentru Azil a Uniunii Europene și a agenției de pază de coastă și frontieră a UE, Frontex, pentru a asigura înregistrarea migranților, amprentarea, interviurile etc.

It is very important for me to be in Lampedusa today.

I’m here to offer a coordinated response by the Italian and European authorities.

I would like to present to you a 10 point action plan ↓ https://t.co/p1KorMPEh4

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 17, 2023

Frontex și alte agenții vor trebui, de asemenea, să intensifice monitorizarea mărilor și „opțiuni de studiu pentru extinderea misiunilor sale navale în Mediterană”.

Comisia dorește să faciliteze transferul persoanelor care sosesc în Lampedusa – care de obicei sunt duse cu bărci în Sicilia sau pe continent – inclusiv în alte țări europene.

„Imigrația neregulată este o provocare europeană care necesită un răspuns european”, a insistat von der Leyen la Lampedusa.

„Îndemnăm celelalte state membre să folosească mecanismul de solidaritate voluntară”, a spus ea, fără a menționa Germania, care a decis recent să nu mai primească migranții care sosesc în Italia.

Planul intenționează, de asemenea, să îmbunătățească dialogul cu principalele țări de emigrare de pe această rută, în vederea readmiterii cetățenilor lor care nu îndeplinesc condițiile de azil, în special Guineea, Coasta de Fildeș, Senegal și Burkina Faso.

Planul prevede, de asemenea, acorduri și cu țările de origine și de tranzit pentru a reduce numărul de plecări, în special Tunisia de unde se îmbarcă marea majoritate a persoanelor care sosesc în Lampedusa.

UE a semnat un parteneriat cu Tunisia în iulie, menit să reducă sosirile de migranți pe coastele italiene în schimbul unui ajutor financiar.

Von der Leyen a estimat duminică că UE ar trebui să accelereze plata acestui ajutor către Tunisia, iar Meloni a ridicat posibilitatea unui ajutor european pentru a ajuta țara să-și completeze bugetul, chiar dacă Fondul Monetar Internațional condiționează acordarea unui credit de 1,9 miliarde de dolari pentru adoptarea reformelor pe care președintele tunisian Kais Saied le respinge.

În cele din urmă, comisia dorește „să sporească campaniile de conștientizare și comunicare pentru a descuraja traversările Mediteranei”, „continuând să lucreze pentru a oferi alternative precum admiterea umanitară și canalele legale” de imigrație.

Potrivit cifrelor Ministerului de Interne de la Roma, în jur 127.200 de persoane au ajuns în Italia cu barca de la începutul anului până la 15 septembrie. Cifra era în jur de 66.200 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Aproape 7.000 de migranți au ajuns săptămâna aceasta în Lampedusa, mai mult decât populația permanentă a insulei.

Premierul italian Giorgia Meloni a cerut vineri ca Uniunea Europeană să acționeze împreună „cu o misiune navală, dacă este necesar” pentru a împiedica migranții să traverseze Mediterana dinspre Africa de Nord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here