(Preluare National –  Catalin Tache):

Iată că oricum atât de spinoasa problemă a completelor specializate din justiție de după decizia Curții Constituționale nr. 417/2019 aruncă acum cu totul în aer ”cîmpurile tactice”, între judecători de la diverse instanțe și conducerile acestora ajungându-se pur și simplu la un adevărat ”măcel”. Existând judecători care pur și simplu refuză să mai intre în aceste complete specializate, motivând cu toată sinceritatea că de acum înainte cel puțin nu mai pot face acest lucru în lipsa specializărilor prevăzute de lege!

 Iar noul ”focar” apare într-o perioadă oricum mai mult decât tulbure, după ce completele de la Înalta Curte de Casație și Justiție oricum încurcaseră și mai mult lucrurile, decât să le lămurească. Pentru că în spețe absolut similare, în unele cazuri au cerut rejudecarea respectivelor dosare de la zero, în timp ce în altele au solicitat lămuriri suplimentare de la Curtea Europeană de Justiție. Adică dacă să aplice sau nu legea reprezentată de către decizia Curții Constituționale din România! Iar cum recenta poziție  a Comisiei Europene, devoalată public de către avocatul Elenei Udrea este una de susținere necondiționată a deciziei Curții Constituționale din România, atunci este de așteptat ca noul conflict să ia o amploare și mai mare. Nefiind deloc de neglijat scenariul de a  se ajunge chiar la un blocaj al actului de justiție, în urma refuzului tot mai multor judecători de a mai fi repartizați ilegal în așa-numitele complete specializate,  pe fapte de corupție sau alte domenii de activitate.

Nu sunt specializați!

Fermitatea cu care tot mai mulți judecători refuză să mai fie trimiși prin ”culoarele specifice” pentru a alcătui așa-numitele complete specializate este una de apreciat, chiar dacă vine atât de târziu. Și a fost cel mai probabil provocată de către teama de a nu ajunge la rândul lor ”carne de tun”, dacă mai execută orbește ordinele ”câmpurilor tactice” care încă mai exstă în justiția românească. Cert este doar că tot mai mulți judecători trag un semnal de alarmă privind repartizarea lor abuzivă în astfel de complete, mai ales atunci când au în spate o cu totul altă specializare decât cea pe baza căreia ar trebui să judece acum diverse alte spețe. Iar pentru ca iminenta criză să nu se adâncească și mai mult, poate că ar trebui ca noul ministru al Justiției să se aplece și asupra acestei probleme. Și Cătălin Predoiu să taie astfel ”nodul gordian” al atât de controversatelor alcătuiri de complete specializate, fie ele de trei sau de cinci judecători…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here